Norsk pilot på eventyr i Melbourne

Piloten og de to passasjerene, Ariel og Kristin.

I april i år var jeg i 1 måned på min tredje Australia-reise til Melbourne hvor søsteren min bor. Samtidig benyttet jeg anledningen til å ta et par flyturerer over metropolen. Melbourne har en stor og meget trafikkert småflyplass som heter Moorabbin Airport med hele 5 rullebaner, et senter for mange flyskoler. Jeg valgte meg ut en mindre flyskole som het Oasis Flight Training, siden de hadde samme flytype jeg til vanlig flyr, Piper PA-28 Warrior II.

Piloten og de to passasjerene, Ariel og Kristin.
Piloten og de to passasjerene, Ariel og Kristin. © 2012 Michael Katz
Moorabbin Airport med sine fem rullebaner sett fra right downwind til bane 17R.
Moorabbin Airport med sine fem rullebaner sett fra right downwind til bane 17R. © 2012 Michael Katz

Begge turene hadde jeg med min samboer Kristin, og på den andre turen var også min nevø Ariel med, hans andre småflytur (den første hadde han med meg i desember 2011 fra Kjeller). I tillegg var instruktør Scott med. Scott tok seg av prosedyrer og radio, mens jeg gjorde resten. På den første turen tok vi først et par runder rundt skyskraperne i downtown Melbourne, før vi dro tilbake og tok 5 landingsrunder på 17R. Den andre turen var stort sett lik, men uten landingsrunder.

1500 fot over bakken og 500 fot over høyeste skyskraper.
1500 fot over bakken og 500 fot over høyeste skyskraper. © 2012 Michael Katz
Instruktør Scott tar seg av radiokommunikasjon, mens flygeeken flyr flyet.
Instruktør Scott tar seg av radiokommunikasjon, mens flygeeken flyr flyet. © 2012 Michael Katz

Det var en spesiell opplevelse å fly i Melbourne. Spesielt det å fly rundt skyskrapere er noe man ikke kan oppleve i Norge. Touch & go på Moorabbin Airport var også noe utenom det vanlige med andre småfly som landet og tok av rett til venstre for meg på den parallelle rullebanen. Og ikke minst, endeløst med tettbebyggelse så langt øyet kunne se. En nødlanding her ville blitt en stor utfordring, og instruktøren hadde ikke noe godt svar på hvilke steder som egnet seg. Litt lenger ned på siden har jeg lagt til en videosnutt fra hver tur.

Melbourne beach med utsikt mot Mornington-halvøya.
Melbourne beach med utsikt mot Mornington-halvøya. © 2012 Michael Katz
Flygeeken flyr over Melbourne.
Flygeeken flyr over Melbourne. © 2012 Michael Katz

Før jeg dro til Australia søkte jeg om australsk godkjennelse av mitt JAR FCL-sertifikat, i form av en Special Pilot License (SPL). Med en SPL kan man fly som normalt i Australia med det norske sertifikatet etter at man har tatt en klubbutsjekk. Det var en lang og tungvinn søknadsprosess med sikkerhetsklarering for å få sertifikatet, og jeg skal ikke skrive om den i detalj her (men kanskje kommer det en ny bloggpost om det senere). Den korte historien: Sertifikatet kom ikke i posten før jeg var tilbake fra Melbourne (selv om jeg søkte i tide), så jeg fikk ikke bruk for den.

Uansett hadde jeg for liten tid i Melbourne til å kunne lære meg nok om luftromsstruktur, prosedyrer og radio for å fly alene. SPL-sertifikatet er gyldig så lenge mitt norske sertifikat er gyldig, dog sikkerhetsklareringen varer bare i 5 år før den må fornyes. Mest sannsynlig er jeg tilbake i Melbourne før det har gått 5 år, men jeg kommer nok til å velge en mindre flyplass utenfor Melbourne neste gang for at en klubbutsjekk skal gå fortere.

Og vips kan jeg krysse av enda en destinasjon fra lista mi. 7 igjen! :)


Reklame

Publisert av flygeek

Jeg har vært flygeek store deler av livet. Akkurat når interessen kom vet jeg ikke, men det kan ha vært fra og med jeg ropte "nå kræsjer vi" under landing med rutefly som 5-åring eller når jeg startet å spille Flight Simulator 4.0 som 8-åring. Men man kan ikke fly flysimulator resten av livet som flygeek. Den ultimate dyrking av flyinteressen når man ikke har penger til profesjonell flyutdanning er PPL-A, Private Pilot License for motorfly. Bloggen forteller min vei mot å bli pilot fra første flytime til oppflygingen.

En tanke om “Norsk pilot på eventyr i Melbourne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: