Flyåret 2013

Plutselig var vi ved årets slutt, og det er igjen på tide å blogge om hvordan flyåret 2013 har artet seg. Dette året ble definitivt mer begivenhetsrik enn forrige år med hele 34 timer. Det skyldtes en sommer med veldig mye godvær, men også at jeg tok utsjekk på Cessna 172 Skyhawk (C172) og glasscockpit, som krevde sitt av timer. Og ikke minst en svært gøysom lengre tur til Duxford i England med to flykamerater.

Det startet med utsjekk på C172. Siden det tok lang tid å få instruktør, ledig fly og vær til å klaffe, måtte jeg ta årets PFT (periodisk flygetrening) på gode gamle Piper PA-28 for å få satt igang flygingen. Jeg hadde en frist til å få utsjekkene i boks innen vi skulle fly til Duxford i midten av juli, og heldigvis rakk jeg det med 2 ukers margin. Jeg fløy totalt ca. 6 timer før jeg fikk utsjekken (3 touch & go-turer til Rygge med LN-NRF). I tillegg til LN-NRF (uten glasscockpit), fløy jeg én tur med LN-NRO på 1 time for å få glasscockpitutsjekken.

LN-NRF, en av Nedre Romerike Flyklubbs to Cessna 172S.
LN-NRF, en av Nedre Romerike Flyklubbs to Cessna 172S. © 2013 Michael Katz
Glasscockpiten i LN-NRO.
Glasscockpiten i LN-NRO. © 2012 Michael Katz

Det var en del nye ting å bli vant med i C172 kontra PA28, men det gikk raskt å bli vant til dem. Blant annet gjaldt det gass-spaken, som er noe annerledes, og av en eller annen grunn hadde jeg en tendens til å gi gass når jeg vil trekke av gass og omvendt. Men uvanen ga seg etter de to første turene. Siden C172 er et høyvinget fly er den også mer sensitiv til sidevind. Hvis man ikke sørger for å korrigere med balanseror, vil man lettere kunne flippe under landing når vinden tar tak i vingen. Noen ganger glemmer jeg å holde sidevindskorreksjonen også etter at hjulene har tatt bakken, så jeg merket fort denne effekten. :)

Årets desidert mest begivenhetsrike tur gikk som nevnt til Duxford i England, og målet var flyshowet Flying Legends, som bare har fly fra andre verdenskrig eller tidligere på programmet. Turen gikk via Danmark og Nederland på vei til, og på veien tilbake også Tyskland og Sverige. Jeg delte turen med to flykamerater, Ola og Anders, og vi fløy 6 timer hver. Mine legs gikk mellom Aarhus og Groningen, samt over den Engelske kanal mellom Midden-Zeeland og Manston. På veien hjem fløy jeg fra BembridgeIsle of Wight til Lydd, og mellom Bremen og Billund.

Ola og flygeeken fremme i Groningen etter 2 timer og 30 minutters flytur fra Aarhus. Total flytid fra Oslo til Groningen første dag på turen var 4 timer og 45 minutter.
Ola og flygeeken fremme i Groningen etter 2 timer og 30 minutters flytur fra Aarhus. Total flytid fra Oslo til Groningen første dag på turen var 4 timer og 45 minutter. © 2013 Michael Katz
Garmin G1000-kartet viser kryssingen av den Engelske kanalen fra Midden-Zeeland i Nederland til Manston i England. Turen over tok 1 time.
Garmin G1000-kartet viser kryssingen av den Engelske kanalen fra Midden-Zeeland i Nederland til Manston i England. Turen over tok 1 time. © 2013 Michael Katz
Den engelske kystlinjen kommer nærmere og nærmere etterhvert som vi cruiser over kanalen i 1000 fot.
Den engelske kystlinjen kommer nærmere og nærmere etterhvert som vi cruiser over kanalen i 1000 fot. @ 2013 Michael Katz
Suksess! Flygeeken har fulgt i Louis Blériots fotspor, og har krysset den engelske kanalen med en flyvemaskin.
Suksess! Flygeeken har fulgt i Louis Blériots fotspor, og har krysset den engelske kanalen med en flyvemaskin. @ 2013 Michael Katz
Downwind til bane 06R på Duxford Airfield.
Downwind til bane 06R på Duxford Airfield. © 2013 Michael Katz
The Flying Legends har ankommet Duxford etter 2 dager og 8 timers flytid.
The Flying Legends har ankommet Duxford etter 2 dager og 8 timers flytid. © 2013 Michael Katz

Den mest fantastiske opplevelsene på turen må være kryssingen av den Engelske kanal i 1000 fot (pga. lav skybase). Det å cruise rett over skipene i lav høyde, se den Engelske kysten komme nærmere og nærmere og plutselig gå fra belgisk ATC med gebrokkent engelsk til perfekt engelsk på britisk ATC. Se film av turen over den engelske kanal nedenfor.

Det var også veldig, veldig gøy å plutselig fly over grensen til Nederland samme dag og bare drøye 4 timer siden vi forlot Norge. Det var mye mindre krevende å fly i Tyskland, Nederland og England enn vi først regnet med, og ATC var alltid svært hjelpsom (unntatt i Skrydstrup TMA). Vi lærte masse på turen, så kjør på og kom deg ut av Skandinavias lenker om du har sjansen og penger til det!

Jeg skal ikke bable mye mer om denne turen, siden Anders allerede har skrevet to lengre bloggposter om den med masse videoklipp (del 2 her). Fly og les (men les ferdig min først)! :) Om du er sugen på flere bilder, har jeg lagt ut fyldige album fra turen på Google+. Der finner du også et album med bilder fra selve flyshowet.

Luftrommet over London er klasse A, så vi måtte fly godt utenfor. Likevel var det mulig å skimte London sentrum i disen.
Luftrommet over London er klasse A, så vi måtte fly godt utenfor. Likevel var det mulig å skimte London sentrum i disen. © 2013 Michael Katz
På vei over den engelske kanal igjen med redningsvester på hjemturen.
På vei over den engelske kanal igjen med redningsvester på hjemturen. © 2013 Michael Katz
Slettes ikke mangel på nødlandingsplasser over Nederland.
Slettes ikke mangel på nødlandingsplasser over Nederland. © 2013 Michael Katz
NRO takker for seg under avgang på aller siste leg fra Göteborg Säve tilbake til Kjeller.
NRO takker for seg under avgang på aller siste leg fra Göteborg Säve tilbake til Kjeller. © 2013 Michael Katz

Etter Duxford fikk jeg gjennomført to planlagte langturer til, takket være det gode sommerværet. Den første gikk over en helg med kona til Stockholm. Det var hennes første tur i C172, og det skal sies at hun opplevde turen mer behagelig enn med PA28. Egen passasjerdør uten å måtte traske inn oppå vingen, moderne interiør med normale setebelter og god utsikt fra cockpit bidro til det. Vi landet på Bromma flyplass, hvor vi fikk gratis transport til terminalen og tok vanlig flybuss inn til byen. Veldig kjekt! Dessverre har Bromma etter bare noen måneder blitt vesentlig mer GA-fiendtlig, så vi tok turen i grevens tid. En kort film fra landingen på Stockholm Bromma finner du nedenfor

På vei hjem ankom vi Kjeller rett før en kraftig tordenbyge. Over grensen til Norge begynte det å humpe kraftig og det blåste opp mot 15 knop sidevind mens vi landet på Kjeller. Kristin ble litt svett, men heldigvis hadde jeg sidevindstreningen i orden. Hvis jeg skulle gjort noe bedre, måtte det vært å tatt left base leg til bane 12 i stedet for right for å få motvind. Det gikk litt for raskt fra base til finale, og det er greit å ha en godt stabilisert finale i sterk sidevind.

I cruise rett etter avgang på vei til Stockholm
I cruise rett etter avgang på vei til Stockholm. © 2013 Michael Katz
Vi ser rett mot Stockholm sentrum under approach til bane 30 på Stockholm Bromma.
Vi ser rett mot Stockholm sentrum under approach til bane 30 på Stockholm Bromma. © 2013 Michael Katz
Kristin er godt fornøyd med hennes første tur i en Cessna 172.
Kristin er godt fornøyd med hennes første tur i en Cessna 172. © 2013 Michael Katz
Det er godt med et herlig sushimåltid og øl i Gamla Stan etter å ha flydd for egen maskin til Stockholm.
Det er godt med et herlig sushimåltid og øl i Gamla Stan etter å ha flydd for egen maskin til Stockholm. © 2013 Michael Katz
På vei hjem igjen tetter det seg til med Cumulus-skyer etterhvert som vi nærmer oss grensen til Oslo. Her er det er tordenvær på vei.
På vei hjem igjen tetter det seg til med Cumulus-skyer etterhvert som vi nærmer oss grensen til Oslo. Her er det er tordenvær på vei. © 2013 Michael Katz

Hvert år siden jeg tok lappen har jeg forsøkt å få til en flytur til en konsert eller musikkfestival, men har alltid endt opp med å kjøre pga. dårlig vær. Dette året klaffet det derimot fullstendig, og Kristin og jeg dro til Trondheim sammen med en venn av oss (Terje) for å se Within Temptation. Turen over fjellheimen til Værnes gikk unna på drøye 2 timer (en biltur hadde tatt 7-8 timer), så vi tok oss tid til en sightseeingrunde over Trondheim, hvor vi også sirklet over konsertscenen ved Nidarosdomen. Moro å se den fra lufta. Landingen gikk som smurt med 10 knop motvind og et ventende SAS-fly (sorry for at vi forsinket dere med et halvt minutt, kjære 150 SAS-passasjerer). Video av landingen har jeg selvsagt også:

Konserten med Within Temptation var herlig, som alltid. Etter en god natts søvn bar det tilbake til Oslo for enda en konsert med samme band. Terje syntes hans første småflytur var veldig stas, og vi fikk også creds av bandet for vårt valg av transportmiddel. :)

Flygeeken og Kristin med spesiallaget Within Temptation-logo for anledningen på halen til LN-NRF (PS: Logoen ble fjernet før vi tok av).
Flygeeken og Kristin med spesiallaget Within Temptation-logo for anledningen på halen til LN-NRF (PS: Logoen ble fjernet før vi tok av). © 2013 Michael Katz
Metalheads på vei over fjellheimen til Trondheim.
Metalheads på vei over fjellheimen til Trondheim. © 2013 Michael Katz
Konsertscenen i Borggården ser ikke så fryktelig stor ut fra 2000 fot. Her sammen med Nidarosdomen.
Konsertscenen i Borggården ser ikke så fryktelig stor ut fra 2000 fot. Her sammen med Nidarosdomen. © 2013 Michael Katz
Værnes Lufthavn. © 2013 Michael Katz
Værnes Lufthavn. © 2013 Michael Katz
Ruud Jolie i Within Temptation riffer løs under konserten i Trondheim.
Ruud Jolie i Within Temptation riffer løs under konserten i Trondheim. © 2013 Michael Katz
Man ser mye tøft når man er ute og flyr. Blant annet en formasjon av tre Bell 412 som hover-takser inn på rullebanen foran deg. Callsign var Hocus Blue.Man ser mye tøft når man er ute og flyr. Blant annet en formasjon av tre Bell 412 som hover-takser inn på rullebanen foran deg.
Man ser og hører mye tøft når man er ute og flyr. Blant annet en formasjon av tre Bell 412 som hover-takser inn på rullebanen foran deg. Callsign var Hocus Blue. © 2013 Michael Katz
En planespotter knipset oss tilfeldigvis under avgang fra Værnes.
En planespotter knipset oss tilfeldigvis under avgang fra Værnes. © 2013 flyingkab
Der nedi dalen kjører bilene den lange veien tilbake fra Trondheim på minst 7 timer. :)
Der nedi dalen kjører bilene den lange veien tilbake fra Trondheim på minst 7 timer. :) © 2013 Michael Katz

Ellers besto dette flyåret av noen treningsturer hit og dit, samt tre sightseeingturer over Oslo med venner. Dette året har jeg altså fått dekket ytterligere 3 punkter på lista jeg lagde mens jeg tok lappen (Groningen, Stockholm og Billund), så nå er det nesten på tide å lage en ny. :) Allerede nå er det gryende flyturplaner for neste år. Jeg skal en tur til sørvest-USA, og da blir det mest sannsynlig en flytur over Grand Canyon med Cirrus SR20/22, slik Anders allerede har gjort og anbefalt. Muligens skal jeg også på en lengre tur ned i Europa igjen med Anders og Ola. Destinasjon er dog ikke 100% bestemt enda. :)

Reklame

Publisert av flygeek

Jeg har vært flygeek store deler av livet. Akkurat når interessen kom vet jeg ikke, men det kan ha vært fra og med jeg ropte "nå kræsjer vi" under landing med rutefly som 5-åring eller når jeg startet å spille Flight Simulator 4.0 som 8-åring. Men man kan ikke fly flysimulator resten av livet som flygeek. Den ultimate dyrking av flyinteressen når man ikke har penger til profesjonell flyutdanning er PPL-A, Private Pilot License for motorfly. Bloggen forteller min vei mot å bli pilot fra første flytime til oppflygingen.

2 kommentarer om “Flyåret 2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..