Mange lurer på hvor mye flylappen koster, og nå som jeg selv er ferdig kan jeg dele hva mine faktiske kostnader ble. Jeg har sett mange forskjellige kostnadsutregninger, og de mangler gjerne en del detaljer, slik som kartkjøp og startavgifter. Noen er også utdaterte. Men felles for dem alle er at totalkostnaden er mindre enn man må regne med når man lærer å fly på Kjeller. Siden det ikke er lov å gjøre touch & go på Kjeller må man fly til Rygge for å øve på landing, og det medfører ca. 10-20 timer ekstra i forhold til hva elever ved andre flyklubber får. I tillegg varierer instruktørhonoraret fra flyklubb til flyklubb, og prisen per flytime for ditt fly kan være høyere. Kostnadene kan derfor være litt anderledes for deg eller ved din flyklubb, men utregningen gir en god indikasjon på hvor mye flylappen kan ende opp med å koste deg:
Det blir også en del ekstra hvis man regner med reisekostnader til og fra flyplassen, samt telefonsamtaler/SMS med instruktør (for å ikke utelukke noe).
Det er en ting til som er svært, svært viktig å merke seg. Når flylappen er sikret er det ikke slutt på kostnadene. Du skal jo fly hvert år for å vedlikeholde sertifikatet. Kravet er minst 12 timer med minst én instruktørtime det siste året før sertifikatet utløper (2 års gyldighet). Men dette er altfor lite til at du forblir en sikker pilot. Jeg regner i alle fall med at jeg kommer til å fly ca. 30-40 timer hvert år (kostnaden for noen av timene blir selvsagt delt med passasjerene), og at jeg tar mer enn én instruktørtime den første tiden. I tillegg skal medlemsavgiften i klubben betales, og det dukker gjerne opp andre kostnader. Det kan være nye kart som må kjøpes, startavgift på fremmede flyplasser, kjøp av headset, etc.
Min konklusjon er at det er lurt å spare opp en god slant av mulig totalsum før du starter med flytimer. Det kreves en viss progresjon gjennom opplæring, ellers er det enkelt å bli rusten. Det er derfor kjipt å gå tom for penger underveis. Teorieksamen har også en gyldighetstid på 2 år, og det vil jo skape noe press. Til slutt anbefaler jeg at du har økonomi til å fly en god del mer enn minimumskravet per år.

En liten «eye opener» det der. Jeg har ikke turt å summere opp totale kostnader helt eksakt, men fasiten er vel ikke så veldig langt unna regnskapet ditt. En viktig ting å poengtere med transportetappene Kjeller – Rygge – Kjeller er jo at en får trent på en del andre ting underveis og at det dermed ikke bare er dødtid. Ser en veldig lyst på det kan en jo nesten kalle det en bonus :)
Absolutt, man får tidlig modnet seg på endel med de ekstra timene ned til Rygge.
Det regnestykket har ikke jeg villet se over selv, men det ligger nok i nærheten av ditt!
Gratulerer med lappen :)
Takk-takk! :D
Veldig artig å lese bloggen din.
Jeg tok selv lappen for en ukes tid siden og regnet grovt over hvor mye peng jeg selv hadde brukt. Var vel egentlig godt at jeg (eller kona, for den saks skyld) ikke forutså sluttsummen da jeg startet opp :-)
Har du forresten tatt utsjekk på noen andre fly nå, og hvor mye fløy du selv på Tomahawkene før du kastet deg over de andre flyene?
Lykke til med flyvinga!
Har tatt utsjekk på PA28, og har flydd den endel allerede. Begynte faktisk rett på utsjekk, og fløy bare én tur med Tomahawken etter lappen. C172 neste. :)
Kommer et lite bloggskriv om utsjekken etterhvert.
Jeg har lyst til og kjøpe et fly, men hvor gammel må man være o.O
Man kan starte å ta flytimer med motorfly allerede som 16-åring, og flylappen kan man få som 17-åring (tidligere enn billappen). :)
For å kjøpe eget fly må du nok ha en del penger på bok. Et nytt fly koster fra 500.000 kr og oppover, mens du fint kan få et brukt fly til mindre. Det som dog koster er vedlikehold, forsikring, etc. Som ung med få loggede flytimer vil jeg tro forsikringen blir ganske dyr.
Hei! Jeg er 15 år og vil ta flylappen. Jeg ser det står at pengene flyr og jeg vil også ha råd til billappen når den tid kommer. Når jeg tar flylappen går jeg på skole.
Syntes du det er vansklig å ta flylappen og ha skole?
Er det verdt syntes du å ha flylappen?
Hei Cathrine!
Jeg tok flylappen etter at jeg var ferdig med både skolen og universitet, så hvordan det er å ta flylappen som skoleelev kan jeg ikke svare på. Jeg jobbet og fikk lønn mens jeg tok lappen, og fikk penger til flytimer fra det. Flytimene tok jeg stort sett i helg eller på kveldstid, og når det var behov for det tok jeg fri for å fly om dagen på hverdag.
Det du må gjøre er å gå gjennom økonomien din, finne ut hvilke inntekter og utgifter du har hver måned, slik at du får oversikt over hvor mye ekstra penger du har til flytimer. Kanskje er det lurt å spare opp litt til å starte med, så ikke fremdriften din stopper helt opp om du går tom for penger en måned. Det kan være mye fint vær en måned, og mye dårlig vær en annen måned, så akkurat hvor mye penger du må bruke hver måned kan variere litt. Hvor lenge du bruker på lappen kan være mellom 1 og 2 år, så du kan fordele kostnaden over litt tid.
Jeg syns det var absolutt verdt det å ta flylappen, for det er veldig gøy å ha muligheten til å bare booke et fly, reise hvor du vil og glede venner og familie med opplevelsen. :) Etter at du har fått flylappen er det viktig å vedlikeholde det, men det holder fint med 15-20 flytimer per sesong, slik at prisen ikke trenger bli så altfor stor hvert år.
Hvis du ikke er 100 % sikker på om du vil ta flylappen, anbefaler jeg deg å kontakte en flyskole nær deg og spørre om en prøvetime/introtur. Dette koster rundt 1500 kr.
Bare spør hvis du lurer på noe mer!